Back to top

AN ARTISTIC JOURNEY

A visit to the restored Stedelijk Museum is a spellbinding experience. And the visitor logistics system is a work of art in its own right.

Description

From the outside, it looks like two separate buildings. Inside, the transition is invisible. Amsterdam’s Stedelijk Museum – a world-leading institution of modern art and design – celebrated the opening of its futuristic annex in September 2012. As part of the complete renovation of the historic structure designed in 1895 by A.W. Weissman, a bold new wing was added by Benthem Crouwel Architects to provide much-needed space for temporary exhibitions. Although radically different in appearance from the 19th century red-brick architecture, the white annex – nicknamed the bathtub – is perfectly matched in scale to the original structure and seamlessly connected on all floors both visually and logistically.

  • #Elevators
  • #Escalators & Autowalks
  • #Europe
  • #Maintenance
  • #New equipment
  • #Special buildings

Building facts

  • Completed: 2012
  • Height: 238 m
  • Floors: 46
  • Architect: Ateliers Jean Nouvel
  • Building owner: H.E. Sheikh Saoud Bin Mohammed Bin Ali Al Thani
  • Owner’s representative: Mr. Hassan Al Duhaimi
  • Developer: Hamad Bin Saoud Trading and Contracting Co.
  • Contractor: China State Construction Engineering Corporation

KONE solutions

  • 2 custom scenic elevators
  • 2 custom freight elevators
  • 2 KONE ECO3000™ escalators
  • 1 dumbwaiter
  • KONE Care™ Maintenance Service
CHALLENGESSOLUTIONS
  • To arrange seamless circulation that enables visitors to enjoy art on different floors without detours or bottlenecks
  • To provide elevator and escalator solutions matching the exclusive look of the new architecture
  • An elevator system provides visitors with direct access to the gallery of their choice
  • The two futuristic escalators enclosed in a yellow tube provide a striking visual accompaniment to the bold, yet functional architecture

Share this page